Reconstruction and revitalisation of social care facilities in Spišská Nová Ves – DD a ZOS

I. IDENTIFICATION
  • Investor (key institution): Spišská Nová Ves town
  • Contact person: Stavoprojekt Košice Stavoinvesta Košice OSP Spišská Nová Ves Štefan Pohly – project manager
  • Year of implementation: October 2011
  • Implementation venue

  • Country: Slovakia
  • Region: Prešov
  • Town: Spišská Nová Ves
  • Size of area: 1000 m2
  • Impact: municipal

    Total costs: EUR

    Source per every institution

    • national: 2 276 781,45 EUR
    • regional: 119 830,61 EUR

    Important stakeholders concerned - names of the institutions

    • regional: Spišská Nová Ves town
    II. TYPOLOGY
    1. Improved provision of local cultural and social events.

      Retirement house on Brezová street will use the sources to improve accommodation for elderly people in the house, will insulate the whole object to prevent it from heat loss and make it more ecological, will refurbish and modernise interior and a new comunication systém will be fitted in. Project includes landscape and terrain revitalisation with new relaxing places. In ZOS building will be created daily stacionary for elderly people with minimum capacity of 15 people. The service quality will be improved by increasing the capacity from 18 to 20 beds but with less beds per room

    2. Improved condition & quality of the public space between the blocks of flats.

      The project aims to improve exterior and interior of social care facilities in the town (reconstruction, extension, superstructure, landscape revitalization) to reduce heat cosnumption by ecological solution – insulation of all buildings, and plans to create a barrier free area.

    3. Improved attractiveness of the architecture of the socialist buildings.
    4. Identified new functions for structures from the era of socialism in 1945 - 1989).

      Realisation of this project will improve life and accommodation quality using new modern solutions for social care houses oparation. Daily social care stacionary and retirement house are both places of social learning and social inclusion.

    III. SUPPLEMENT

    Main aims of the project are to improve overall conditions in providing and accesibility of social servises and increase efficiency of energetical operation in both buildings, in social care stacionary and retirement house. Specifically, the project aims to improve exterior and interior of social care facilities in the town (reconstruction, extension, superstructure, landscape revitalization) to reduce heat cosnumption by ecological solution – insulation of all buildings, and plans to create a barrier free area.

    Web site: www.rozvojgemera.sk