Transformation of the Meblo Logistics Centre into the Retail and Business Centre Mercator

I. IDENTIFICATION
  • Investor (key institution): Poslovni sistem Mercator d.d., Ljubljana
  • Contact person: Tomaž Vuga
  • Year of implementation: 2001
  • Implementation venue

  • Country: Slovenia
  • Region: West Slovenia
  • Town: Nova Gorica
  • Size of area: 35 m2
  • Impact: local

    Total costs: 10 EUR

    Source per every institution

    • other: 10,000,000 EUR

    Important stakeholders concerned - names of the institutions

    • other: Poslovni sistem Mercator d.d., Ljubljana
    II. TYPOLOGY
    1. Improved provision of local cultural and social events.

      The new centre is hosting local cultural and social events on a weekly basis.

    2. Improved support for the development of small business operators in the area of blocks of flats.

      Many small businesses from the area of Nova Gorica have their offices and retail space in the centre.

    3. Improved attractiveness of the architecture of the socialist buildings.

      Many small businesses from the area of Nova Gorica have their offices and retail space in the centre.

    4. Identified new functions for structures from the era of socialism in 1945 - 1989).

      The former logistics centre of a furniture producer was transformed into a retail and business centre which, by default, turned into an important meeting point for the members of the community.

    III. SUPPLEMENT

    Sadar-Vuga architects facilitated the transformation which they describe like this: Circulation - technical block of the Mercator centre in Nova Gorica is a soft container placed in the redesigned warehouse halls, placed between two parking platforms and a shopping centre. All vertical communications (escalators, two staircases, lifts and freight elevators), technical utilities and air conditioning are placed in a block. All customers leaving the parking lot pass through the block on their way to the shopping centre. Within the block, there is an attractive interior area wrapped with the Matrix Enfolder - made of heterogeneous ethernite and transparent lexae slabs. The structure of the Matrix Enfolder must have the ability to assume the diversity of the exterior and the interior conditions. The Matrix Enfolder is thus a unified system which undergoes local modifications due to the conditions imposed on the interior or exterior side. The Matrix Enfolder of the communicational - technical block is designed as a cca. 120m x 18m area of vertical red folded surface, divided into 38 three metre strips. Like the vacuum packing of merchant goods where the wrapping assumes the shape of the product thus reducing its volume, so does the design of the three etaged technical-communicational block gravitate towards reduction of used inner space. As the three etages differ in their content, they are of different shape and size. The Matrix Enfolder connects all three etages and with its structure defines the optimal inner space, tuned to the flow and the number of people in certain areas. Indirect daylight enters the block through lexane glazings which are obtained through the geometric contrasts of two strips. In the night time the polarity changes - the light drifts out of the building forming tender light scales around it.

    Web site: www.sadarvuga.com/projects/selected/913-mercator-shopping-centre